Elementarz 5 latka

Elementarz 5 latka - podstawy edukacji

Elementarz to podręcznik, który służy do nauki czytania i pisania. Jest on przeznaczony dla dzieci w wieku 5-6 lat. Elementarz jest bardzo ważnym narzędziem edukacyjnym, ponieważ uczy dziecko podstaw czytaj więcej »

karnozyna

Karnozyna - najważniejsze informacje

L-karnozyna jest dipeptydem, który organizm wytwarza naturalnie z połączenia aminokwasów alaniny i histydyny (x). Działa przede wszystkim jako przeciwutleniacz, a jego największe stężenie występuje w czytaj więcej »

biurO projektowe WNęTRZ

Jak podejść do architektury?

Architektura to nie tylko nasz budynek socrealistyczny albo postmodernistyczny, który wyróżnia się z otoczenia i pięknie prezentuje się przy ogrodzie. To również będą nasze wnętrza. Architektura pom czytaj więcej »

 

Karnozyna - najważniejsze informacje

karnozyna

L-karnozyna jest dipeptydem, który organizm wytwarza naturalnie z połączenia aminokwasów alaniny i histydyny (x). Działa przede wszystkim jako przeciwutleniacz, a jego największe stężenie występuje w sercu, mięśniach i mózgu. Jego forma suplementu zwalcza wolne rodniki w komórkach, zaawansowane produkty końcowe glikacji (szkodliwe związki, które organizm wytwarza, gdy tłuszcz i białko łączą się z cukrem we krwi) oraz powstawanie nieprawidłowych białek w organizmie. Nieprawidłowości karnozyny są prawdziwe, a badacze medyczni faktycznie powiązali je z karnozynemią (x). Nieprawidłowy metabolizm karnozyny powoduje karnozynemię, a pacjenci zwykle mają zbyt dużo karnozyny w moczu i zbyt mało karnozynazy (enzymu rozkładającego l- karnozynę) we krwi (x). Powoduje deficyty intelektualne, drgawki i wrodzoną miopatię (zaburzenie mięśni).

Carnosine, podobnie jak karnityna, pochodzi głównie z mięsa. Jednakże, podczas gdy ich nazwy są podobne, ich działania w ciele są zupełnie inne. Carnosine jest przydatne w zapobieganiu uszkodzeniom spowodowanym przez zbyt dużą ilość cukru w organizmie. Cukry, takie jak glukoza lub fruktoza, mogą wiązać się z białkami. To wiązanie nie tylko uszkadza białko, ale glikozylowane białko może stymulować wtórne procesy zapalne. Glikozylacja białka jest jednym z czterech głównych szlaków destrukcyjnych stymulowanych przez stres oksydacyjny w organizmie. Wiązanie cukrów z białkiem może również prowadzić do przyklejania się białek do siebie, procesu znanego jako sieciowanie. Destrukcyjne skutki glikacji białek i sieciowania odgrywają główną rolę w procesie starzenia. Na przykład uważa się, że zaćma, która ma tendencję do tworzenia się w soczewkach oczu wraz z wiekiem, jest spowodowana sieciowaniem białek wtórnych do glikacji. To jest powód, dla którego zaćma jest tak powszechna wśród osób cierpiących na cukrzycę.

O tym warto pamiętać!

L-carnosine powstaje ze związku aminokwasów alaniny i histydyny. Ta para aminokwasów stanowi miejsce wiązania glukozy i innych cukrów, które jest bardzo podobne do miejsc, w których cukry wiążą się z kompletnymi białkami. U osób z hiperglikemią, zarówno z zespołu metabolicznego, jak i cukrzycy z pełnym rozdmuchem, glikozylacja białek przyspiesza. U osób z cukrzycą poziom l-carnosine jest niższy niż u osób bez cukrzycy. Chociaż od dawna wiadomo, że https://Karnozyna.com/ karnozyna pomaga zmniejszyć szkodliwą glikację białkową w organizmie, naukowcy donoszą również o innych potencjalnie korzystnych skutkach karnozyny. Na przykład karnozyna ma doskonałe właściwości przeciwutleniające. Może znacznie zmniejszyć uszkodzenia spowodowane wysoce reaktywnymi wolnymi rodnikami tlenowymi, które są wytwarzane z niekontrolowanego utleniania lipidów i cukru, które mogą wystąpić w zespole metabolicznym i cukrzycy. Co więcej, to działanie przeciwutleniające występuje w stężeniach karnozyny, o których wiadomo, że istnieją w ludzkim ciele. W badaniach na zwierzętach podawanie dużych dawek karnozyny zmniejszało uszkodzenia oksydacyjne w mózgu i krwi w okresach dużego stresu.

dobra karnozyna

W badaniu z udziałem szczurów, u których hormony stresu stały się wrażliwe na sól, dożylne podawanie karnozyny obniżyło ciśnienie krwi i zmniejszyło aktywność współczulnego układu nerwowego w nerkach.

W organizmie człowieka stężenia karnozyny są najwyższe w tkance mięśniowej. Jednak tkanka mózgowa ma również dość wysokie stężenia. Mózg może w szczególności potrzebować działania antyglikozylacji i antyoksydacyjnego, które zapewnia karnozyna. Uważa się, że glikozylacja, stres oksydacyjny, stan zapalny wtórny do stresu oksydacyjnego i sieciowanie białek z metyloglioksalu, produktu niekontrolowanego utleniania glukozy, przyczyniają się do progresji choroby Alzheimera. Istnieją dowody z badań na zwierzętach, że karnozyna może zmniejszać toksyczne działanie białka beta-amyloidowego. Beta-amyloid jest nieprawidłowym białkiem, które gromadzi się w mózgach osób z chorobą Alzheimera i uszkadza otaczającą tkankę mózgową. Z tych powodów zwiększenie poziomu karnozyny w mózgu może mieć działanie ochronne przed chorobą Alzheimera. W celu kupienia suplementu, jakim jest karnozyna, warto wejść na stronę: karnozyna.com.